Galvanizálás és Horganyzás

Vegyi barnítás

A hidegbarnítás a vas, az acél és az alumínium alkatrészek egy különleges utókezelése, melynek során a terméket barnára (feketére) színezik. Ez egy biztonságosan és könnyen, szoba hőmérsékleten elvégezhető kémiai merítéses eljárás. A termék különleges tulajdonsága, hogy a felületkezelés során az alkatrészek mérete nem változik. Bármely precíziós alkatrészt gyártó céggel szemben támasztott követelmény - hogy termékeit dekoratív utókezeléssel lássa el - ezért potenciális felhasználónak tekinthető.

Az egységes barnítás az alkatrész anyagában 0,2-3 mikron vastag nagyobb mértékben dekoratív, mint ellenálló réteget alkot. Mivel az eljárás a késztermék méreteit nem befolyásolja és az egységes barnítást a menetekben és az üregekben is elnyeri a termék, akkor is, ha az árut gyűjtőkosárban kezelik, ezért ez az eljárás rendkívüli módon alkalmas a kis, gépi megmunkált alkatrészek kezelésére. A szobahőmérsékletű fürdőbe merítés előtt az eljárás magában foglalja a zsírtalanítást, amennyiben szükséges a rozsdamarást is. A víztelenítő olajba merítés - amely az utolsó fázis - biztosítja a termék korrózió elleni védelmét.

Kémiai sorjátlanítás

Vas tárgyon fúratok készítésekor, csiszoláskor sorja keletkezik. A kémiai sorjátlanítás során a vas tárgyakon keletkezett sorja magassága jelentősen csökkenthető, ez nagymértékben csökkenti az alkatrészek súrlódási kopását.
Olyan alkatrészeknél használt technológia amelyek manuálisan nem koptathatók.

Alkalmazási terület: porvédők, csapágykosarak, furatolt- esztergált alkatrészek.
 

kemiai sorjatlanitas1

kemiai sorjatlanitas2

kemiai sorjatlanitas3

 

Cink-foszfátozás

A cink-foszfátozás során olyan vizes oldatokat használnak, amelyek cink-hidrogént tartalmaznak és főként acél , cink valamint alumínium alapfémek felületkezelésére alkalmasak.
A cink-foszfát rétegek matt szürkés- sötétszürkés színűek. Jó szigetelő tulajdonságúak. A kristályokkal borított fémfelület kb. 5-6 szorosa a sima felületnek.

cink foszfatozas1


Alkalmazási terület:

 • korrózió elleni védelem (zsírokkal, olajokkal kombinálva)
 • közbenső réteg, a szerves (festék vagy műanyag) bevonatok tapadásának és korrózióállóságának növelésére
 • felületi súrlódások csökkentése hidegalakítási műveletekhez
 • kopás csökkentése egymáson elcsúszó alkatrészeknél
 • elektromos szigetelés…stb.

A foszfátozott felületet tekinthetjük előkészített felületnek mindenféle festés, gumisütés alá, vagy különböző utókezeléssel (olajozással) tartóssá tehetünk.

cink foszfatozas2

Alkalmazási terület:

 • függesztett és tömegáru
 • cink-foszfátozás

Méret: 2100 x 900 x 500 mm

Galvanikus horganyzás

A cinket a galvanizálás területén elsősorban acél alapfém korrózióvédelmére alkalmazzuk. Korrózió potenciálja alacsonyabb, mint a vasé, így egyszerű feltételekkel vizes oldatokból elektrokémiailag leválasztható. Viszonylag vékony cinkbevonat és a megfelelő utókezelés (kromátozás, lakkozás) már biztosítja vagy jelentősen csökkenti az alapfém korrózióját. Automatizált és félautomata, dobos és függesztett, savas elektrolitból leválasztott horganyzás, különféle passzív bevonattal.

Passziválási lehetőségek

 • kék (króm IV menetes) vékony vagy vastag passziválással
 • sárga (króm VI mentes)
 • fekete (króm VI mentes)


Hasznos méretek

 • hosszúság: 2100 mm
 • szélesség: 500 mm
 • magasság: 900 mm

galvanizalas1

galvanizalas2

Subscribe to this RSS feed